Vrelo reke Moravice i izletište na samom izvoru

Izvor reke Moravice se nalazi na 12 km od Sokobanje. Tu se nalazi i rudnik mrkog uglja Soko, stara crkva Svetog Ilije iz XIX veka (izgrađena 1872. godine) kao i pastrmski ribnjak kroz koji protiče čista pijaća voda. Sam izvor se nalazi u podnožiju planine Devica i sam po sebi predstavlja prirodni fenomen jer izvor reke formira odmah širok rečni tok. Voda na izvoru je veoma hladna, bistra i pitka. Tu je i uređeno izletište u vidu velikih drvenih stolova, klupa, ozidanog kamina i roštilj mesta pa je izletište odlično za dobar piknik. Nizvodno od izletišta je ribnjak gde se uspešno gaji potočna i kalifornijska pastrmka. Tu možete i kupiti ribu.

Na oko 100m je krečnjačka pećina iz koje je nekad izlazila voda. Ulaz u pećinu je uzan a nakon par koraka se nalazi dvorana koja je 10 m ispod nivoa ulaza. Zbog starosti merdevina, ne preporučuje se spuštanje.
 

Izvor sokobanjske Moravice

Moravica izvire na severoistočnoj padini planine Device na 410 metara nadmorske visine. Izvor „Istoci“ predstavlja kraško vrelo. Stotinak metara istočnije od izvorišta nalazi se Čitlučka pećina koja predstavlja intermitentno vrelo gde voda periodično izvire, obično u proleće. Za izvor je karakteristično da ne presušuje ni preko leta ali zato sadrži znatno manje vode nego u prolećnom periodu. Nedaleko je i manastir Sv. Ilije koji predstavlja zadužbinu princeze Perside Karađorđević koji je izgrađen u periodu između dva svetska rata.

Lokacija

Vrelo reke Moravice
selo Vrelo