Sela Mužinac

Mužinac je u samom podnožiju planine Rtanj, 11 km od Sokobanje. Ovaj kraj je bio poznat po stočarstvu zbog prostranih pašnjaka i biljnog diverziteta. Danas selo ima oko 420 stanovnika koji se uglavnom bave proizvodnjom meda, proizvoda od šumskog voća i lekovitog bilja. Smešten između Ruja i Golemog Dela, Mužinac je sa Sokobanjom povezan preko sela Trgovište i Šarbanovac. Mužinac je veoma poznat planinarima i biciklistima. Upravo iz ovog sela kreće uspon na Rtanj gde je vrh Šiljak sa 1560 m nadmorske visine odakle se pogled pruža čak do Avale. Mnoge avanturiste i alpiniste privlače i ledenica, duboka jame do 50 m, gde led opstaje cele godine. Inače, samo selo nema mnogo izvora tako da se voda pije iz bunara.

Kako je u blizini Vrmdže, pažnju onih koji vole život na selu je privukao i Mužinac. Danas se i ovde traže stare kuće kako bi bile obnovljene u okviru razvoja ruralnog turizma. Mužinački kraj krasi proizvodnja pravog Rtanjskog cvetnog, poliflornog meda koji je i zaštitio svoje geografsko poreklo. Čuvena biljka Rtanjski čaj (Satureae m.) se koristi za probleme disajnih organa, organa za varenje kao i problema sa dijabetesom.

Rtanjski čaj se koristi protiv respiratornih infekcija (kašlja, brohitisa, astme) kao i protiv urinarnih infekcija. Za njega je vrlo karakteristično da podstiče potenciju. Ako idete ovim putem do Rtnja, obavezno svratite u selo Mužinac i probajte njihove proizvode. Najbolje je uzeti smeštaj i uživati u pravoj ruži vetrova koja ceo ovaj kraj ispunjava kiseonikom.

Lokacija

Selo Mužinac
Mužinac
Telefon: 018