Sokobanja - Jugoistočna Srbija

Opština Soko Banja se nalazi u Jugoistočnoj Srbiji. Njen geografski položaj je presudan za razvoj turističkih delatnosti ovog kraja. Do nje se može doći iz tri pravca: iz Aleksinca, Knjaževca i Boljevca a privatni smeštaj je lako naći. Za turistička kretanja najveći značaj ima međunarodni autoput E-75 (Subotica-Beograd-Niš-Skoplje-Atina), od koga je udaljena 30 km. Paralelno sa autoputem vodi i međunarodna pruga (Berlin-Niš-Istambul; Budimpešta-Niš-Atina), koja preko železničkih stanica u Žitkovcu (Aleksinac) i Nišu, kao i redovnih autobuskih linija iz tih mesta, Sokobanji obezbeđuje značajne veze sa turistima iz cele zemlje. Sa istoka iz doline reke Timok do Sokobanje se može doći regionalnim putem preko Knjaževca (40 km), ili obroncima Rtnja preko Boljevca. Mapa opštine Sokobanja
 

Geografski položaj

Geografski položaj Sokobanje je između 43° 38′ 29″ severne geografske širine i 21° 52′ 37″ istočne geografske dužine. Inače ova banja Srbije leži u podnožju planina Rtanj i Ozren, okružena je šumovitim bregovima i tako zaštićena od jakih vetrova i ima ublaženu klimu što i puni smeštaj Sokobanje. Za ovaj kraj je karakteristična posebna ruža vetrova, jedinstvena u Evropi. Zavisno od položaja pojedinih krajeva Banje, nadmorska visina je različita, ali se kao prosek uzima 400m. Takav položaj je veoma pogodan za klimatski oporavak banjskih gostiju. Istorijski i arheološki dokazi govore da su se lekovite vode koristile i za vreme Rimljana koji su je prvi koristili kao prirodno lečilište. Ova opština i bazira zdravstveni turizam na korišćenju termo-mineralnih voda preko Specijalne Bolnice i Hotela Banjica gde se sprovodi uspešno lečenje nespecifičnih plućnih oboljenja ali pruža i aktivni odmor. Iako Srbija ima dosta banja, ona zauzima posebno mesto u zdravstvenom turizmu definisanim geografskim pložajem.
 

Soko Banja je termalna banja Srbije

Ova opština ima i izvore plemenitih gasova i lekovitog blata - peloida i zahvaljujući kompatibilnosti pomenutih prirodnih elemenata i same klime dobila je epitet – termalna i vazdušna banja. Na njenoj teritoriji izviru lekoviti termomineralni izvori i prestavljaju deo prirodnog bogatstva i značajan zdravstveni faktor za samu Sokobanju, kao i razlog za smeštaj i izdavanje. Po njihovom broju i kvalitetu ona zauzima i vidno mesto u Evropi. U njenoj okolini do 30 km se ne nalazi ni jedan zagađivač vazduha, a kamoli fabrika. Danas nju samo zbog njenog jedinstvenog vazduha i klime posećuje veliki broj domaćih i stranih turista od proleća, kada je priroda boji u zeleno, pa sve do rujne i zlatne jeseni. Izdavanje smeštaja u Sokobanji je aktuelno još od maja meseca kada i dolaze prvi gosti. Većina turista ne napusti ovaj kraj a da sa sobom ne ponese čuveni sokobanjski sir ili med sa padina Rtnja ili Ozrena.
 

Pogledajte:

Sokobanja apartmani
Soko Banja sobe
Akva park Sokobanja
Smeštaj blizu Akva parka Sokobanja
Hoteli u Sokobanji