Banja Jošanica sa lekovitom vodom

Banja Jošanica je na oko 16 km severozapadno od Sokobanje. Za Sokobanju Jošanica predstavlja ogromno zadravstveno blago. Lekovita voda: sumporna, stomačna, gvozdena i crvena voda. Lekovite vode su različite po temperaturi i hemijskom sastavu i koriste se u lečenju raznih bolesti. U toku sezone je aktivan i privatni smeštaj u Jošanici. Ako dolazite u Sokobanju, obavezno je posetite jer tu možete naći organsku i domaću hranu i piće.
Inače teritorija banje Jošanice i predeo iznad nje je dobar i za branje pečuraka i lekovitog bilja po kome je i oblast Rtnja poznata. Zbog svega toga i Sokobanja smeštaj svoj puni tokom turističke sezone.

Lekovite vode u Sokobanji
Zdravlje i lečenje u Sokobanji
 

Jošanica Banja leči:

- gastritis i čir na želudcu,
- terapijski efekat kod postoperativnih stanja na crevima iil žučnoj kesi,
- posledice od hepatita B,
- urološka i ginekološka oboljenja,
- degenerativne reumatske promene,
- tipove reumatizma,
- probleme sa krvnim pritiskom
- nervno-vegetativne tegobe,
- dijabetes,
- kožne bolesti i ekceme
 

Terapijski tretmani

- balneo terapija,
- fango terapija,
- kreno terapija,
- peloidna terapija.

Lečenje se bazira terapijom lekovitim blatom-peloidom koje se meša sa žutom glinom. Sumporna voda je dobra za negovanje kože lica. Hladni blatni oblozi povoljno deluju na cirkulaciju, kožna oboljenja (posebno psorijazu), kao i na otvorene rane.
 

Sumporna voda 

litar vode sadrži najviše kalcijuma, magnezijuma i hidrokarbonata, tako da pripada grupi kalcijum-magnezijum-bikarbonantnih (zemnoalkalnih) hipotermi. Bezbojna je, slabo naglašenog ukusa, sa karakterističnim tragovima vodonik-sulfida te leči i kožna oboljenja.
 

Gvozdena I

slabo je nakisela i pripada grupi kalcijum-magnezijum-zemnoalkalnih hipotermi.
 

Gvozdena II

bezbojna je, bez mirisa, bljutavog ukusa i teška je za piće. Karaketrišu je alkalna reakcija i tragovi vodonik-sulfida. Pripada istoj grupi voda kao i gvozdena I.
 

Crvena voda

najtoplija je voda (22 stepena), sa najvećim sadržajem magnezijuma i gvožđa.
 

Stomačna voda

je bez mirisa i ukusa, bezbojna sa tragovima vodonik-sulfida. Lako se pije. Jedina je voda u Banji Jošanici koja sadrži hrom. Mnogima je izlečila stomačne probleme.

Osim kaptiranih izvora i izgrađenog kupatila u samom centru (1905. podignuto je staro, a 1962. novo), banja Jošanica nema drugih sadržaja za brojne posetioce iz cele zemlje, koji su zbog nepostojanja hotela, smešteni u privatnom smeštaju, I i II kategorije.

Lokacija

Banja Jošanica
Selo Jošanica