Crkva svetog Preobraženja Gospodnjeg

Crkva svetog Preobraženja Gospodnjeg u Sokobanji građena je 8 godina, od 1884.-1892. pod rukovodstvom arhitekte Svetozara Ivačkovića iz bečke graditeljske akademije i Dušana Živadinovića kao zadužbina Mitropolita Mihaila svom rodnom kraju. Oni su želeli da obnove srpsko-vizantijski stil u arhitekturi tako da je ona zidana naizmeničnim ređanjem redova redova oker žute i crvene boje opeke, dok danas on ima belu fasadu. Dužina od ulaza u crkvu do kraja oltarskog dela, je istovetna visini crkve do podnožija krsta na kupoli i iznosi 20m. Ova crkva je posvećena prazniku Preobraženje Gospoda Isusa Hrista.

Bogosluženja su svakog dana.
jutarnja služba: od 7.30 čas., a večernja služba: zimi od 17 čas, leti od 18 čas.
Sveta liturgija: za praznike tokom nedelje (crveno slovo) od 8.00 čas. a nedeljom od 8.30 čas.
 

Šta znači Preobraženje Gospodnje?

Da bi apostoli, njegovi učenici mogli da podnesu predstojeća stradanje i nevolje i kako ne bi posumnjali u njegovu Božansku prirodu i moć, On je blagoizvoleo da im pokaže delić slave i neizmerne radosti koja ih očekuje u Carstvu Nebeskom. Poveo je svoja tri najvernija učenika, apostole Petra, Jovana i Jakova na Goru Tavor i pred njima se preobrazio. Njegove haljine su zasijale sjajnije od sunca. Tada apostol reče: „Gospode, dobro nam je ovde biti...“ a sa neba se začuo glas: „Ovo je Sin Moj ljubljeni, koji je po mojoj volji; Njega slušajte“.

Ikonostas je slikan u srpsko-baroknom stilu. Velika ikona Majke Božije je rađena po izvoru na čudotvornu rusku ikonu Majke Božije „Ja sam sa vama“.
 

Mitropolit Mihailo

je rodom iz sela Trgovište – opština Soko banja. Otac mu je bio trgovac i ćurčija a majka sveštenikova ćerka. Kršteno ime mu je Miloje Milovanović Jovanović. Bio je darovit đak pa je išao na dalje školovanje u Zaječar i Negotin. Odatle odlazi na beogradsku Bogosloviju gde je bio i đak generacije a nakog toga nastavlja studije u Kijev gde je zavoleo rusku kulturu i narod. Po povratku u Srbiju postavljen je za Šabačkog episkopa.  1858. godine postaje mitropolit Srpski što je bila najviša titula Srpske Pravoslavne Crkve – SPC, koja je izgubila status Partijaršije za vreme turskog ropstva. Zbog njegove naklonjenosti Rusiji, kralj Milan Obrenović ga je uklonio sa trona jer je tadašnja državna politika bila naklonjena Austrougarskoj. Sledeće 2 godine on se posvetio teološkom radu i objavio 50 dela značajnih za SPC. Ponovo postaje mitropolit  1889. godine i biva do svog upokojenja 1898. Pokretač je i inicijative za osnivanje društva za „Unapređenje i ulepšavanje Soko Banje“ 1895.
Osim ove crkve, njegova zadužbina je i izgradnja niže osnovne škole sagrađene 1894. godine.

Lokacija

Crkva svetog Preobraženja Gospodnjeg
Mitropolita Mihaila
Telefon: 066 8000580