Planina Rtanj

Rtanj se nalazi na oko 20 km od Sokobanje i po svom položaju pripada opštini Boljevac. Do podnožja planine se asfaltnim putem kolima stiže za 25 min. Danas je on na meti planinara, biciklista, biljobera pa čak i naučnika. Svake godine se na Rtnju organizuje međunarodni skup domaćih i stranih naučnika u čast ove planine koji ovde iznajmljuju smeštaj.  Ostali posetioci traže apartmane u Sokobanji.

Po svom izgledu Rtanj je prirodna piramidalna struktura. Međutim, nakon merenja negovi dimenzija došlo se do zaključka da je on geometrijski idealna piramida. Osim toga na planini je izmerena i frekvencija od 7.83 Hz tj. Šumanova rezonansa na kojoj se ljudsko telo efikasnije oporavlja i leči. Inače je to frekvencija mozga većine kičmenjaka. Kada biološki sistem osciluje na ovoj frekvenciji, on se nalazi u stanju harmonije sa magnetnom frekvencijom planete Zemlje. Danas se ozbiljno razmišlja o izgradnji naučnog centra na vrhu Rtnja i pravljenja čuvenog Teslinog tornja. Izmerena je i frekvencija od 528 Hz kojom vibrira Zemlja, frekvencija koja obnavlja i naš DNK.

Planina Rtanj je planina sa dva lica. Severna strana je šumovita i cela obiluje livadama dok je južna strana, ona koja gleda ka Sokobanji, gola. Podnožje planine je stenovito dok je vrh od krečnjaka pa se sva voda sa vrha sliva u podnožje gde su i izvori pijaće vode. Rtanj ima 3 izdvojena vrha:
1. Šiljak na 1.565 m
2. Kusak na 1.309 m
3. Preslo na 1.405 m

1935. godina je jevrejska porodica Minh sagradila crkvu Sv. Đorđa kao spomen Julijusu Minhu, tadašnjem vlasniku rudnika. Crkva je osveštana 1936. godine. Neki kažu da je ustvari to bila sinagoga. Danas od nje postoje samo ostaci. Sa tog mesta se može videti Avala, Kopaonik, Stara i Suva planina.
Na jugoistočnoj strani Rtnja se nalaze i posebna mesta u stenama, ledenice,  gde i tokom leta postoji led. Tu se menja temperatura od -2°C leti, do -4°C zimi.
Na Rtnju izviru 3 reke. Crni timok kod sela Krivi Vir, Radovanska reka i Mirovštica koje se i ulivaju u Crni timok. Ima i nekoliko sokobanjskih sela u podnožju planine kao što su Vrmdža, Mužinac i Šarbanovac. Od nedavno turisti sve više traže da budu u smeštaju na selu pa je u ovom delu razvijen i seoski turizam. Iznad Vrmdže je izletište Vrmdžansko jezero.

Priroda Rtnja

Svi koji dođu u Sokobanju traže da piju čuveni Rtanjski čaj(Saturea montana). Čaj je dokazano dobar za jačanje imuniteta, gornju i donju cirkulaciju i potenciju. Rtanjski čaj još uspeva na planini Devica i kako kažu u Grčkoj. Postoji još 30 vrsta endemskog lekovitog bilja. To je i povod da se svake godine 7. jula slavi Sv. Jovan Biljober. Tada se iz cele zemlje skupi na Rtnju u ranim jutarnjim časovima ogoman broj berača lekovitog bilja. Ova raznolika flora i pčelama koristi. U Sokobanji je  najtraženiji rtanjski med, pored jagnjeta i kozijeg sira.

Na Božić, od pre par godina, planinari organizuju uspon na vrh Rtnja.

Kako iz Sokobanje doći do podnožja Rtnja?

1. Prvi putokaz – ide se ka selu Trgovište koje je od Sokobanje zapadno na 5 km. Nakon prolaska kroz ovo selo, nastavljete dalje ka selu Mužinac odakle vodi makadamski pud do samog podnožja.
2. Drugi putokaz – izlazite na istok iz Sokobanje ka Knjaževcu. Nakon 2 km od centra je skretanje levo za selo Nikoliinac. Od ovog sela samo pratite put i nakon 13 km dolazite do dvajanja puta levo za naselje Rtanj koje je 1 km od ovog mesta. U naselju se možete osvežiti i polako krenuti ka vrhu.

Ako planirate uspon na Rtanj, birajte isključivo lep i sunčan dan. U suprotnom možete doživeti sva 4 godišnja doba. A tu su i gromovi i fenomen loptastih munja. Ako idete prvi put, obavezno nađite vodiča.

Lokacija

Planina Rtanj
Rtanj