Klima: temperatura, vlažnost vazduha

Klima je blaga kontinentalna, definiše je geografski položaj i specifične ruže vetrova sa planina Rtanj i Ozren. Vremenski uslovi su povoljni kako su uslovljeni brdsko planinskim reljefom kraja koji okružuje kotlinu kao i gusta šumska vegetacija. Opština nema jakih vetrova, osunčanost je veoma dobra, u vazduhu ima dosta šumskih aerosola i aromatičnih supstanci. U planinskom delu preovladava visinska - predeo Ozrena, Leskovika, Device - koja je odlična za rekreativne aktivnosti kao što su planinarenje, planinski biciklizam i duge šetnje. To govori da je ova oblast i ovako posebni uslovi su veoma dobra po zdravlje čoveka. Kako je povoljna za smestaj, Sokobanja svake godine ugosti ogroman broj turista.
 

Temperatura i Vlažnost vazduha

Ona je pod uticajem vazdušnih strujanja iz kotlina Morave i Timok, položajem planina na putu vetrova, šumskom vegetacijom i vodenim površinama. U toku leta preko dana temperatura može biti i veoma visoka ali već od zalaska sunca ona pada na podnošljivu vrednost tako da ne remeti san. Najhladniji meseci su decembar i januar dok su najtopliji juli i avgust, kada su u Sokobanji smeštajni kapaciteti prepunjeni.

Vlažnost vazduha je oko 75% i ima umerenu vrednost što je dobro za one koji boluju od neke bolesti pluća. Uglavnom je prelezak između godišnjih doba postepen što i prija čovekovom zdravlju. Kako je najveći broj padavina u toku jeseni tada je i najviša vlažnost.
 

Padavine

Padavine dostižu svoj maksimum u toku ranog proleća a naročito u toku jeseni. Kako tu vlada mikroklima, opština ima obilnije padavine po obodu kotline, na brdima i planinama gde i sredinom proleća možete naići na dubok sneg. U okolini Bovanskog jezera, u ranim jutarnjim časovima učestana je slana i magla. Kako je u tom delu i veća vlaga zbog isparenja vode, ceo kraj je već od avgusta meseca ranom zorom prekriven rosom i ima malih klimatskih promena.
 

Sunčeva insolacija

Broj sunčanih sati na teritoriji cele opštine iznosi 1861 čas što je doista dobro. Najviše sunčanih dana banja ima u julu (267), a najmanje u decembru (48 sati), što je veoma povoljno za turizam. Soko banja, privatni smestaj puni svojim gostima. Proleće ima više sunčanih sati (483) od jeseni (444), što se poklapa sa godišnjom temperaturom. Zimi sunce najmanje sija (181 sat), a leti najviše (753 sati).