Kupanje na Moravici u Sokobanji

Sokobanjska Moravica pravi predivna kupališta koja su i najbliža centru grada. Izvor Moravice je u Sokobanji, kod sela Vrela. To je brdsko-planinska reka i predstavlja glavni vodotok ovog kraja. Uliva se u Južnu Moravu kod Aleksinca nakon 57 km toka. Kanjon reke u gornjem delu toka je teško prohodan ali i prelep. Na samim liticama kanjona je i sagrađeno utvđenje u IV veku, Soko Grad gde se još može videti ptica soko. Temperatura vode tokom godine ne prelazi 18C dok se u letnjim mesecima voda zagreje i do 26 C pa je i prijatna za kupanje. Od autohtonih riba nju nastanjuju klen, potočna mrena, dvoprugasta uklija, skobalj i gavčica. Inače na celom toku reke, je zabranjen ribolov salmonidnih vrsta.

Najposećenija kupalista na Moravici su Župan plaža i Šest kace - plaže u stenama i do njih se lako stiže. Gde god našli smestaj, brzo stižete do njih. Soko banja kupališta održava aktivno. Za one koji vole bazene, tu je novootvoreni Akva park u Sokobanji.
 

Plaža Župan

je najposećenije i najatraktivnije kupalište u toku leta. Restoran Čoka je uz samu plažu. Reka ima dubine do 4m koju koriste najspretniji skakači. Sama plaža je jednim delom pod hladovinom koju pravi visoko drveće. Posećuju je turisti svih godina starosti. Župan plaža u Sokobanji se nalazi ispod hotela Banjica.
 

Plaža Šest Kace

Iznad plaže Župan, postoji put koji vodi do prirodno definisanog kupališta Šest kaca. Poznata je po dubokim delovima reke gde je obala u obliku kace ili bureta. Karakteristična je po plaži smeštenoj na pitomim stenama i uglavnom okuplja mlađe posetioce koji tu borave od ranog jutra. Šest Kace kupaliste posećuju veliki broj gostiju koji uživaju u smeštaju Sokobanje.

- Kupanje u Akva parku
- Kupanje na Bovanskom jezeru

Lokacija

Reka Moravica