Izletišta u netaknutoj prirodi Sokobanje

U Soko Banji se izletišta nalaze u pitomoj, netaknutoj i prelepoj prirodi. Za svako izletište je vezana neka legenda, geografski fenomen ili deo istorije Sokobanje. Ona su pristupačna za sve turiste, pogotovo u letnjem periodu i ukrašena su kućicama od drveta i igralištima za decu. Obično na svakom izletištu možete naći i izvore čiste pijaće vode. Turizam u Sokobanji je i baziran na njihovim prirodnim osobinama.
 

Lepterija u Sokobanji

Izletište Lepterija je od centra Banje udaljeno 2km i veoma je atraktivno za turiste. (grč. elefterija – slobodište) To je zapravo deo obale Moravice gde se nalazi izvor hladne vode a nedaleko od njega i izvor tople vode Izvor profesora Jovanovića, temeprature između 18 i 19 stepeni. Na samoj Lepteriji je priroda na poseban način u steni utisnula lik Bogorodice sa Hristom u naručju. Svake godine na dan Bogojavljanja (19. januara) iz stene izvire bela voda za koju meštani kažu da je lekovita. Legenda kaže da je priroda pomažući Bogorodici da se sakrije na Lepteriji od progona Rimljana, u steni ostavila trag...
Danas je to Predeo izuzetnih odlika kome gazduje Srbijašume.

Soko Grad

Ovo utvrđenje je stari Rimski grad, izgrađen u IV veku na samoj ivici kanjona reke Moravice. Nekada je bio stanište sokolovima kojih danas ima u znatno manjem broju. Prate ga brojni mitovi ili legende koje i danas možete čuti. Kako god, Sokograd je impozantna građevina koju treba obavesno posetiti. Okružen je brojnim uređenim izletištima i stazama koje vode do obližnjih sela.

Park Vrelo ili Borići

Ovo je park sa raznovrsnom vegetacijom (stoletni borovi), Letnjom pozornicom i veoma ugodnim ambijentom za odmor i organizovanje atraktivnih kulturnih i zabavnih sadržaja. Davne 1897. je na Vrelu bilo napravljeno jezero za vožnju čamcima. Između dva svetska rata često viđani gosti na izletištu Vrelo bili su bogati i uticajni ljudi, ali i boemi poput Sremca, Nušića... Na tadašnje Vrelo danas podsećaju samo najstarije Sokobanjske vile Srbija, Nada, Mon repo, vila Tasić... Danas je ovaj park poznat kao park Vrelo - Borići jer je u gornjem delu parka zimzelena šuma od borova.

Ozren

Planina Ozren je fabrika ozona ove banje Srbije i pravi raj za izlete. Tu je Bolnica za plućne bolesti kao i Očna klinika. Odavde se pruža prostrano izletište Očno okruženo prohodnom šumom sa stazama koje vode do drugih lokaliteta. Ozrenske livade prati nisko rastinje i raznoliko poljsko cveće kao i veliki broj pečuraka. Ozrenske livade kriju u sebi izvor Đerđelez poznat još iz vremena Turaka. Sama šuma je prohodna sa obeleženim stazama. Tu niže je i vodopad Ripaljka, prvi spomenik prirode u Srbiji, jedan od najviših i najlepših vodopada u Srbiji, zakonom zaštićen još 1948.godine. Za goste banjskih hotela u pratnji vodiča jednom nedeljno je organizovan odlazak do Ripaljke. Danas na Ozrenu postoje smeštajni kapaciteti, lepo sređeni, okruženi zelenilom i ružom vetrova.

Izletište Kalinovica

Kalinovica je predeo na Ozrenu sa propeđenom bukovom šumom i hladnim izvorima kvalitetne pijaće vode. Omiljeno je za izlet meštana, ali i dugogodišnjih gostiju. Znatiželjni obično obilaze kamen ljubavi, usamljenu stenu na prostranoj livadi koja je simbol zaljubljenih. Naravno, i ovde možete pronaći smeštaj na mapi Sokobanje, neposredno pored izletišta.

Sesalačka pećina

To je krečnjačka pećina smeštena nadomak sela Seselca. Osvetljena je i otvorena za posetioce. U blizini Seselačke pećine su još dva kraška oblika-prerasti Zarvina i jedinstven prozorac Bogova vrata, zakonom zaštićena prirodna atrakcija. Ovo popularno izletište najčešće posećuju spaleolozi i svih krajeva Srbije.

Pored izletišta Sokobanja ima još 2 pećine: Rujiška Žljebura i Čitlučka pećina (107 m), kao i dve suve prohodne Milušinačke pećine.

Vrmdža i Vrmdžansko jezero

Selo Vrmdža je na 10 km od Sokobanje. Od sela se nastavlja neasfaltirani put do Vrmdžanskog jezera koje je na 14.5 km od Sokobanje. Kako se nalazi u podnožju Rtnja, ovaj kraj obiluje izvorima hladne pijaće vode i potocima. Na putu do jezera se sa desne strane nalazi etno kafana Vodenica kod deda Mije sa domaćim jelima. Jezero je nastalo prirodnim putem, topljenjem lednika sa Rtnja pa je zato voda u jezeru veoma hladna. Zbog toga je bela riba u jezeru zakržljala rastom. Dno jezera je prekriveno bujnim gustim rastinjem što govori da se tu ne može kupati.

Rtanj

Ova piramidalna planina u svom opdnožju ima veliki broj mesta za izlete. Do naselja Rtanj se stiže putem odakle možete krenuti na vrh planine.  Na sokobanjskoj strani planine Rtanj se nalaze sela Vrmdža i Mužinac. Oko njih su livade i pašnjaci gde možete doći na izlet sa porodicom.