Izletišta u netaknutoj prirodi Sokobanje

U Soko Banji se izletišta nalaze u pitomoj, netaknutoj i prelepoj prirodi. Za svako izletište je vezana neka legenda, geografski fenomen ili deo istorije Sokobanje. Ona su pristupačna za sve turiste, pogotovo u letnjem periodu i ukrašena su kućicama od drveta i igralištima za decu. Obično na svakom izletištu možete naći i izvore čiste pijaće vode. Turizam u Sokobanji je i baziran na njihovim prirodnim osobinama.
 

Lepterija u Sokobanji

Izletište Lepterija je od centra Banje udaljeno 2km i veoma je atraktivno za turiste. (grč. elefterija – slobodište) To je zapravo deo obale Moravice gde se nalazi izvor hladne vode Lepterije a nedaleko od njega i izvor tople vode Izvor profesora Jovanovića, temeprature između 18 i 19 stepeni. Na samoj Lepteriji je priroda na poseban način u steni utisnula lik Bogorodice sa Hristom u naručju. Svake godine na dan Bogojavljanja (19. januara) iz stene izvire bela voda za koju meštani kažu da je lekovita. Legenda kaže da je priroda pomažući Bogorodici da se sakrije na Lepteriji od progona Rimljana, u steni ostavila trag...
Danas je to Predeo izuzetnih odlika kome gazduje Srbijašume Soko Banja i smeštaj NBS.

Soko Grad

je stari Rimski grad, izgrađen u IV veku na samoj ivici kanjona reke Moravice. Nekada je bio stanište sokolovima kojih danas ima u znatno manjem broju. Prate ga brojni mitovi ili legende koje i danas možete čuti. Kako god, Sokograd je impozantna građevina koju treba obavesno posetiti. Okružen je brojnim uređenim izletištima i stazama koje vode do obližnjih sela.

Park Vrelo u centru Sokobanje

je najbliže centru grada za razliku od drugih, sa raznovrsnom vegetacijom (stoletni borovi), Letnjom pozornicom i veoma ugodnim ambijentom za odmor i organizovanje atraktivnih kulturnih i zabavnih sadržaja.
Davne 1897. je na Vrelu bilo napravljeno jezero za vožnju čamcima. Između dva svetska rata često viđani gosti na izletištu Vrelo bili su bogati i uticajni ljudi, ali i boemi poput Sremca, Nušića... Na tadašnje Vrelo danas podsećaju samo najstarije Sokobanjske vile Srbija, Nada, Mon repo, vila Tasić...

Ozren

je fabrika ozona ove banje Srbije i pravi raj za izlete. Tu je Bolnica za plućne bolesti kao i Očna klinika. Ozrenske livade prati nisko rastinje i raznoliko poljsko cveće kao i veliki broj pečuraka. Ozrenske livade kriju u sebi izvor Đerđelez poznat još iz vremena Turaka. Sama šuma je prohodna sa obeleženim stazama. Tu je i Ripaljka, prvi spomenik prirode u Srbiji, jedan od najviših i najlepših vodopada u Srbiji, zakonom zaštićen još 1948.godine. Za goste banjskih hotela u pratnji vodiča jednom nedeljno je organizovan odlazak do Ripaljke. Danas na Ozrenu postoje smeštajni kapaciteti, lepo sređeni, okruženi zelenilom i ružom vetrova.

Izletište Kalinovica

je predeo na Ozrenu sa propeđenom bukovom šumom i hladnim izvorima kvalitetne pijaće vode. Omiljeno je za izlet meštana, ali i dugogodišnjih gostiju. Znatiželjni obično obilaze kamen ljubavi, usamljenu stenu na prostranoj livadi koja je simbol zaljubljenih. Naravno, i ovde možete pronaći smeštaj na mapi Sokobanje, neposredno pored izletišta.

Sesalačka pećina

je krečnjacka pećina smeštena nadomak sela Seselca. Osvetljena je i otvorena za posetioce. U blizini su još dva kraška oblika-prerasti Zarvina i jedinstven prozorac Bogova vrata, zakonom zaštićena prirodna atrakcija. Ovo popularno izletište najčešće posećuju spaleolozi i svih krajeva Srbije.

Pored izletišta Sokobanja ima još 2 pećine: Rujiška Žljebura i Čitlučka pećina (107 m), kao i dve suve prohodne Milušinačke pećine.