Amam - Rimsko kupatilo

Amam ili Rimsko kupatilo (poznatije kao Tursko) je smešteno na ivici gradskog parka, uz gradsko šetalište u samam centru Sokobanje. Wellness i Spa program koriste pacijenti smeštajnih objekata bolnice kao i banjski gosti. Pored njega je objekat Stari Zavod SOKOGRAD Specijalne bolnice za lečenje i smeštaj u Soko Banji, kao i veliki broj kafića, prodavnica i hotela.

Preko puta Hamama je i čuveni Milošev Konak. Sagradili su ga Rimljani uvidevši da je to mesto ustvari izvor termo-mineralne vode, veoma jakog lekovitog dejstva. Voda je dobra za zdravlje čoveka pa su zato i napravljeni bazeni i kade. Tu istu lekovitu vodu su koristili za inhalaciju jer pomaže kod oboljenja sinusa i bronhija.
Ako ste smešteni u aparmanu, kući ili sobi, obavezno se bar jednom okupajte u Amamu jer jednostavno podmlađuje.

Nakon Rimljana, ovu impozantnu građevinu počinju da koriste i Turci od 1398. godine. Nakon boja na Kosovu ove krajeve naseljavaju Turci. Kako je lekovito dejstvo ove vode bilo očigledno, ovo kupatilo počinju da posećuje narod iz Turske i Male Azije. Voda je i dan danas toliko topla da se mora rashladiti kako bi se koristila za zdravlje pacijenata.
Padom Turske imperije i nakon proterivanja Turaka sa ovih prostora 1833. godine, dolazi Knez MIloš Obrenović u već poznatu banju. Naredne godine on obnavlja i pravi svoju kadu koja se može i danas videti. Pored nje su odvojeni muški i ženski bazen. Preko puta Knez gradi i konak - danas Milošev Konak.

Danas ga vodi Sokobanjska Specijalna bolnica i deo je njene Wellness ponude. Tu danas možete uživati u kupanju u termalnoj vodi u bazenima i kadama, boraviti u originalnoj Miloševoj kadi, probati razne vrste masaža i kozmetičke tretmane. Inhalacija mineralnom vodom dobra je kako za osobe sa disajnim tegobama tako i za zdrave osobe u cilju prevencije respiratornih oboljenja. Pogledajte izdavanje smeštaja u Sokobanji.

Lokacija

Amam - Rimsko kupatilo - Wellness
Gradski park - šetalište
Telefon: 018 830 425