Gazdinstvo Lazić i domaća starinska jela

Ovo gazdinstvo u banji Jošanici nudi gostima domaću hranu proizvedenu i pripremljenu na tradicionalan način. Jelovnik čine domaća starinska proja od belog kukuruznog brašna, razne vrste pita i gibanica, kačamak, čorbe, sarme od lista vinove loze, lipe, cvekle i kupusa. Jagnjeća sarmica, čorbast pasulj i prebranac u tavče. Razna posna jela i predjela, domaći kolači, hleb integralni pšenični i raženi od brašna samlevenog na vodeničnom kamenu.
Hrana dolazi iz seoskog domaćinstva i uvek je sveža bez veštačkih dodataka i aditiva. Priprema se na licu mesta uz dogovor ili po narudžbini. Pečenje se priprema u zidanoj zemljanoj pekari na bukovim drvima.
Nudimo i smeštaj u novoj kući uređenoj u seoskom stilu uz kompletne obroke. Na raspolaganju su jedna trokrevetna soba, dve dvokrevetne i jedna jednokrevetna sa zajedničkim kupatilom.
 

Vodenica Potočara u dvorištu domaćinstva

Izgrađena je 1888. godine i dan danas melje razne vrste žitarica. Brašno pšenice, raži, ovsa, ječma i kukuruza se pretvara u integralni hleb ispod sača ili peciva, pohovani kačamak i palačinke. Zoričinoj kuhinji se svi dive što i govore brojne nagrade.
Mnogi veruju da čeketalo te vodenice skida kletvu. Zanimljivo je da i danas dovode decu koja imaju poteškoće sa govorom. Postoji narodno verovanje da će dete uz čeketalo sigurno progovoriti kao i da voda sa civuna otklanja kletve. Pomaže i ženama koje ne mogu da imaju dece ili imaju problema sa decom.


Domaći kravajčići i pihtije

Kravajčići su od integralnog brašna, pečena ispod sača, sa sirom ili čvarcima ili kao hleb uz obrok.
Pihtije su omiljeno zimsko meze uz kiseo kupus i rakiju ili bobove pihtije uz posni obrok.
 

Kuvana jela

Turisti hvale našu jagnjeću čorbu kao i čorbe od koprive, zelja i štira. U ponudi su jagnjeća sarmica, mrsna i posna punjena paprika, pasulj prebranac u tavče preliven uljem i alevom paprikom.
 

Specijalitet kuće

Dinstana jagnjetina ili jaretina sa pečurkama i koprivom. Tu su još i boranija, grašak, krompir, gulaš, đuveč pilav, piletina i ćuretina na razne načine.
 

Pečenje

Praseće, jagnjeće i jareće meso pečemo u zemljanoj pekari na ražnju.
 

Salate

Salata od paradajza, krastavca, paprike, cvekle, šargarepe i drugog povrća. Salata od praziluka i suve paprike (trganica) je specijalitet.
 

Domaći kolači

Ovo domaćinstvo sprema orasnice, vanilice, breskvice, puslice, štrudle sa makom, orasima, džemom, lenju pitu od jabuka, knedle od integralnog brašna sa suvim šljivama itd.
 

Piće

Domaća rakija, vino i sokovi proizvedeni na tradicionalan način, bez aditiva, od biljaka i voća sa ovog područja. Izdvajamo: sok od zove, matičnjaka, ruže, maline, kupine, višnje i guste sokove od jabuke, kruške, dunje i breskve.
Mleko slatko i kiselo je obavezni dodatak jagnjećoj sarmici i sarme od vinovog lista.
 

U blizini gazdinstva je crkva Presvete Bogorodice iz 14. veka sa prelepim freskama i izvorima lekovite vode Banje Jošanice. Na par kilometara je izletište Vrelo kao i Bovansko jezero.

Od centra grada: 
Trubarevac - 12 km
Poljoprivredno gazdinstvo Lazić
Dobrо došli u vodenicu Potočaru
Vodenica Lazić - podrum iz 1888. godine
Vodenica Lazić proizvodi organsko brašno
Vodenica Lazić - crepulja i sač za domaće specijalitet
Vodenica Lazić nudi raznovrsnu domaću hranu

Lokacija

Poljoprivredno gazdinstvo porodice Lazic
Rtanjska 2, Banja Jošanica
Telefon: 018 836 006; 062 429 129